Vesti

KAD SNEGOVI OVLADAJU PEŠTEROM

Oko 250 lovaca Lovačkog udruženja „Vrhovi“ u Sjenici, i ove zime, koja je uveliko ovladala Pešterom, pripremaju se da krenu u očuvanje divljači i da im iznesu što više hrane.
Hadžifejzović Nermin sa sinom AmiromUz svoje starije lovce biće angažovano i dvadesetak mladih lovaca, koji su nedavno zašli u ovo lovište, dosledno sprovodeći zadatke i aktivnosti svog udruženja.
Svaki lovac u obavezi je da odradi po dve dnevnice na prihrani divljači u zimskom periodu.

Pojava većeg broja vukova
- U poslednje vreme primećeno je mnogo više vukova u sjeničkom lovištu nego predhodnih godina, a time očekuju se i mnogo veće štete u oborima pešterskih stočara, izričit je Nermin Hadžibegović, sekretar ovog udruženja. To zahteva i organizovanje određenih selektivnih lovova na vuka.
Ispunjena je i kvota odstrela za lisice. Odstreljeno je 45 lisica.
Divljih svinja i srneće divljači, sve je više na lovnim terenima Peštera, što je i prilika za organizovanje komercijalnih lovova, koji su uvek uspešni u ovom kraju.

Uređenje soba u Lovačkom domuŠefko Salihagić
U Lovačkom domu u Sjenici, koji se ubraja u najlepše lovačke objekte u Srbiji, veoma ozbiljno razmišljaju da u narednoj godini opreme sobe za goste, kako bi ovaj prelepi dom bio u punoj funkciji.
O ovom izuzetno lepom objektu govorio nam je i jedan od starijih lovaca ovog sjeničkog kraja, Šefko Salihagić, koji se preko pedeset godina bavi lovom i za koga još uvek nema prepreka ni jakih zima.
Sveukupnu podršku ovakvom radu zdušno i organizovano uvek daje Mensur Gičević, dugogodišnji i poštovani predsednik sjeničkih lovaca.

S. Madžarević

 

IMA I MEDVEDA
Lovac Mladen Vulović, dipl. inž. šumarstva, koji je stalno na sjeničkim terenima, nabrajajući divljač ovog kraja, spomenuo je da sigurno ima i medveda, jer su vidljivi tragovi stopa i izmeta.
Vrlo često, viđene su i isprevrtane košnice. Sve ovo vidljivo je na potesu Golija – Javor, Jadovnik – Dubočica i Sugubine – Stup – Koznik .

 

 

 

 

VELIKO DRUGARSTVOLovci - Amer Jukić, Abdulah Vrcić, Vladimir marković, Ramo Aljević i Vladimir Milinković
Sjenički i Kragujevački lovci, dugogodišnji pobratimi, ponose se i velikim drugarstvom i prijateljstvom mlađih lovaca, što doprinosi međusobnom poštovanju i uvažavanju i snaženju prijateljstva dvaju gradova i naroda..


Na slici, zajedno u dogovoru za sutrašnji lov: Amer Jukić, Abdulah Vrcić, Vladimir Marković, Ramo Aljević i Vladimir Milinković.

 

 

 

<< NAZAD NA PRETHODNU STRANU